Çiçekler Hakkında Genel Bilgiler

Sulamasından Budanmasına, Evde Atatürk Çiçeği Bakımı

Dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde poinsettia ya da daha Türkçe haliyle söylemek gerekirse ponsetya olarak da anılan bu güzeller güzeli çiçek, bakımı biraz zor gibi gözükse de aslında püf noktalarına dikkat edildiğinde uzun süreler yaşıyor, evlere, bahçelere, balkonlara güzellik katıyor.

Siz de adım adım evde Atatürk çiçeği bakımı nasıl olur merak ediyorsanız buyurun, sulamasından budamasına karşınızda Atatürk çiçeği bakımı!

Ponsetya da derler: Atatürk çiçeği nedir?

selecta-one

Dünyanın farklı yerlerinde poinsettia, ponsetya, noel yıldızı gibi farklı isimlerle anılan Atatürk çiçeği, sütleğengiller familyasının güzelliğiyle göz dolduran üyelerinden biri. Ana vatanının Meksika ve Orta Amerika olduğu söylenen bu bitkiye ülkemizde Atatürk çiçeği denmesinin nedenini merak ediyorsanız onu da hemen açıklayalım:

Ponsetya olarak anılan bu güzeller güzeli çiçek, daha önceleri ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olduğu için ülkemizde pek yetiştirilmiyormuş. Mustafa Kemal Atatürk bu çiçeğin ülkemizde yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatmış. Bu sayede ülkemizde tanınmaya başlayan ponsetya çiçeğine, o dönemlerde ülkemizde yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yapan bitki bilimciler “Atatürk çiçeği” demiş. O gün bugündür kendisi ülkemizde Atatürk çiçeği olarak anılıyor.

Sivri uçlu koyu yeşil yapraklarının hemen üst kısmında yer alan genellikle kırmızı renkteki çanak yapraklarıyla dikkat çeken, ortasında ise küme halinde sarı renkli çiçekleri bulunan bu bitkinin üst kısımlarda yer alan çanak yaprakları zaman zaman kırmızı değil pembe ve beyaz renklerde de olabiliyor, söylemeden geçmiş olmayalım.

“Evde Atatürk çiçeği nasıl yetiştirilir?” derseniz: Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır?

youtube

Atatürk çiçeği için toprak ve saksı seçimi:

Atatürk çiçeği torf bakımından zengin, geçirgen ve yumuşak topraklardan hoşlanıyor. Bu toprakları çiçekçilerden ya da yapı marketlerden kolayca temin edebilir, dilerseniz “süs bitkisi toprağı” adıyla da kolayca bulabilirsiniz. Saksı olarak ise mutlaka altında fazla suyun akacağı delikler ve bir tabla bulunan saksıları tercih etmelisiniz.

Yılda 1 saksı değişimi yapabileceğinizi, kullandığınız saksının bir numara büyüğü bir saksıya geçerek bitkinizin köklerini rahat ettirebileceğinizi unutmamalısınız.

Güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem:

Atatürk çiçeği bitkisi ne çok sıcak ne de çok soğuk havalardan hoşlanıyor. Bu nedenle bulunması için en ideal sıcaklıkların 10 ila 19 derece arasında olan sıcaklıklar olduğu söyleniyor. Aynı şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmeyen bitki, aydınlık ortamlardan hoşlanıyor.

Hem hafif serin hem de doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak bir ortam olarak pencerelerin iç pervazları bu bitki için en ideal alanları oluşturuyor.

thriftyfun

Atatürk çiçeği sulama:

Atatürk çiçeği kış aylarında çok fazla sulanmamalıdır. Haftada 1 sulanması yeterli olacaktır. Aynı şekilde kış aylarında Atatürk çiçeğini sularken kullanılacak suyun mutlaka oda sıcaklığında, hatta biraz ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Kış aylarında yapacağınız fazla sulama, bitkide mantar gibi hastalıklar oluşmasına neden olabilir, aman diyelim.

Bahar ve yaz aylarında ise havalar ısınacağından bitki daha çok suya ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden bu aylarda sulama sıklığınızı artırmalı, mümkünse haftada 2 olacak şekilde düzenlemelisiniz.

Aynı zamanda, sulama yaparken kullandığınız kaba hep aynı miktarda su koyduğunuzdan emin olmalı ve mümkünse hep aynı gün ve saatlerde bitkinizi sulamalısınız.

Eğer suladıktan sonra saksının altındaki tabakta su birikiyorsa bu suyu hiç bekletmeden dökmelisiniz. Aksi halde bitkinin kökünde çürümeler meydana gelebileceği gibi mantar gibi rahatsızlıklar bu durumda da kendini gösterebilir.

Saksılarca: Atatürk çiçeği budama ve çoğaltma

ataturk-cicegi-bakimi-3

Tam bir kış çiçeği olan Atatürk çiçeği, kış ayları bitip ilkbahar gelmeye başladığında, yapraklarını yavaşça bırakmaya başlar. Dökülen yaprakları saksıdan hemen uzaklaştırmayı ihmal etmemeli, bitkinizin daha uzun ömürlü olması için bu dönemde mutlaka budama işlemini yapmalısınız. Budama sonrası elinizde kalan dallarla yeni bitkiler yetiştirmeniz de mümkün.

Atatürk çiçeğini çoğaltmak için bitkiden ayırdığınız dalları yine torf bakımından zengin toprağa ekebilir, sulamasını toprak hep nemli kalacak şekilde yaparak bir süre sonra yeni bitkinizin kök salmasını sağlayabilirsiniz. Bu dönemde oda sıcaklığının da 17-18 derece olması işlerinizi kolaylaştıracaktır, bizden söylemesi.

Dilerseniz Atatürk çiçeği çoğaltma işlemi için kökten ayırma yöntemini de deneyebilir, bitkinin kökünden yükselmeye başlayan yeni bitkileri kökten dikkatlice ayırıp ayrı bir saksıya dikerek de çoğaltabilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments